Vilken skruvdragare ska du ha?

Skruvdragaren är troligtvis det mest använda verktyget nuförtiden. Den utgör ofta basen bland verktygen hos snickaren, elektrikern, vvs-installatören, och hemmafixaren. Det finns en uppsjö av skruvdragartyper för alla möjliga generella och specifika syften, t.ex. slagskruvdragare, gipsskruvdragare, automatskruvdragare, vinkelborrmaskin, mutterdragare med flera. I detta inlägg kommer vi fokusera på den vanliga vridande borrskruvdragaren.

Bygga vidare på eller modernisera maskinparken?

Skruvdragaren är i de allra flesta fall batteridriven och det första steget i ditt val blir följdaktligen batteriplattformen. Dem största verktygstillverkarna har idag 2 huvudsakliga batteriplattformar. 10,8V/12V och 18V. Har du redan verktyg som utnyttjar en viss batteriplattform, t.ex Makita 18V LXT, så kan det vara smart att fortsätta med samma.​​​​

Bygga vidare på eller modernisera maskinparken?

Skruvdragaren är i de allra flesta fall batteridriven och det första steget i ditt val blir följdaktligen batteriplattformen. Dem största verktygstillverkarna har idag 2 huvudsakliga batteriplattformar. 10,8V/12V och 18V. Har du redan verktyg som utnyttjar en viss batteriplattform, t.ex Makita 18V LXT, så kan det vara smart att fortsätta med samma. 

Vilken batteriplattform passar dig?

Har du däremot tänkt att starta din maskinflotta från början, eller gå över från en äldre batteriplattform så finns mycket att välja mellan. Då skruvdragern oftast utgör basen i verktygssamlingen så rekommenderar vi att ni även ser till tillverkarens övriga sortiment som utnyttjar samma typ av batterier och laddare. Är man VVS-installatör kanske Milwaukees rör-expanderare och rörsaxar fäller avgörandet. Betong och formarbetare sneglar kanske lite mot HiKOKI eller Makita då de har fina armeringsklippare och najmaskiner.

När du gjort ditt val av tillverkare så kommer du till batterispänningen. 10,8V/12V-maskinerna är ofta otroligt smidiga och lätta. De klarar de flesta skruv- och borruppgifterna bra när det handlar om installationer av inredning och kök. Vid lite större håltagning med dosfräs och hålsåg, eller vid idragning av skruv vid t.ex. stomning så kan det dock behövas en 18V-maskin. 

 

Chuck eller HEX-fäste?

 

Många av dagens skruvdragare finns att få med ett 1/4'' HEX-fäste (samma som bits och bitshållare) istället för den klassiska snabbchucken. Detta gör oftast maskinen kortare och därmed smidigare att använda, dessutom så byter du verktyg väldigt snabbt.

Nackdelen är förstås att endast verktyg (borr och bits) med HEX-skaft kan användas. Nu finns det gott om borr och bits med hex-fäste att tillgå men det är ändå en liten begränsning. Ifall denna begränsning inte är något som stör så är maskiner med HEX-fäste riktigt trevliga och smidiga att arbeta med.

 



Snabbchucken är fortfarande det dominerande verktygsfästet på dagens borrskruvdragare. Den tar vanligtvis verktyg med runt skaft mellan 1,5 mm upp till 13 mm och är i och med det väldigt universell. För smidiga verktygsbyten rekommenderar vi att man använder en bitshållare. Snabbchucken bygger lite extra på längden jämfört med rena hex-fästen men möjligheten att kunna använda verktyg med runda skaft brukar väga över för de flesta användarna.

 

Åtdragningsmoment, Kraft, Hård och mjuk skruvdragning?

När verktygstillverkarna anger den kraft som deras borrskruvdragare kan avge brukar dem sortera in denna i 2 kategorier för skruvdragning. Hård skruvdragning och mjuk skruvdragning. Det är inte alltid lätt att förstå vad som avses med dessa begrepp och vilket av dem som egentligen är mest relevant för just din användning. Vi ska försöka klara ut detta på ett så enkelt sätt som möjligt.

Tänk dig att du kör din bil i 50 km/t rakt in i en betongbarriär. Kraften som då utvecklas är en uträkning av bilens massa och hastighet. Detta kan likställas med "hård skruvdragning". Det är kraften som utvecklas vid fullt varvtal på skruvdragaren precis när det tar tvärstopp.

Tänk då istället att du lugnt kör upp och ställer bilens stötfångare mot betongbarriären för att sedan trycka full gas. Kraften som utvecklas då kommer vara betydligt mindre och är mest beroende på det vridmoment motorn kan utveckla. Detta kan vi slarvigt likställa med "mjuk skruvdragning". Det är kraften med vilken skruvdragarens motor förmår vrida in skruven i materialet snarare än en uträkning av varvtal kontra massa.

Ovanstånde liknelser är kanske något slarviga men de säger ändå en hel del om vad som faktiskt är relevant vid arbete, d.v.s. åtdragningsmoment vid mjuk skruvdragning. Så länge som alla tillverkare mäter på samma sätt är det dock lätt att jämföra skruvdragare mot skruvdragare. Du kan t.ex. använda den jämförelsefunktion vi har här i e-butiken på maskinvaruhuset.se.

För de allra flesta arbeten räcker ett mjukt åtdragningsmoment på mellan 25 och 35 Nm alldeles utmärkt. Det kan dock vara bra med en något starkare maskin vid t.ex. idragning av frallor (fransk träskruv) eller håltagning med större hålsågar.

 

Maskiner med ett högre moment, ca 50 Nm och uppåt för mjuk skruvdragning, har ofta ett borttagbart stödhandtag som skonar dina handleder vid stora håltagningar.

 

Summan av kardemumman

 

"Ska du endast ha en skruvdragare som skall vara så allround som möjligt rekommenderar vi en borrskruvdragare med 13 mm snabbchuck, batterispänning på 18V och ett mjukt åtdragningsmoment på mellan 25 och 35 Nm."

 

Ifall du endast skall ha en skruvdragare, och du vill att den ska vara så allround som möjligt, rekommenderar vi en borrskruvdragare med 13 mm snabbchuck, batterispänning på 18V och ett mjukt åtdragningsmoment på mellan 25 - 35 Nm. 

T.ex. DDF484RTJ från MAKITA, GSR 18V-60 C från Bosch, DS18DBSL från HiKOKI eller DD2G 18.0 från Flex

Lycka till med valet och ta gärna tillfället i akt att botanisera bland våra favoriter i kategorin batteridrivna borrmaskiner och skruvdragare!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Alla priser visas inkl. moms

Handla
Information

Jämför produkterDu kan jämföra upp till 3 produkter