Motorsåg & skärutrustning

Är det dags att pensionera motorsågen? En motorsåg eller kedjesåg är en portabel, motoriserad såg som vanligen används för att fälla, kvista och kapa träd. Motorsågar drivs av antingen en nätansluten elmotor, batteri eller en tvåtaktsmotor, även 4-takt existerar på marknaden. Själva sågarbetet utförs av en sågkedja med vassa skärlänkar som motorn driver medurs runt sågsvärdet. Tapparna mellan länkarna i kedjan smörjs genom att sågen pumpar ut särskild sågkedjeolja till svärdets spår. Kedjan kräver regelbunden filning med rundfil för att sågförmågan ska kunna upprätthållas.

Motorsågen är en förhållandevis modern maskin som började användas mer allmänt först i slutet av 1950-talet. Det fanns motorsågar även tidigare men de var oftast stora, klumpiga (2-mans motorsågar), klumpiga och opraktiska att använda. Det var inte för ens enmansmotorsågen, som Andreas Stihl presenterade 1929, som maskinen fick sitt riktiga genombrott. I Sverige fick vi nöja oss med importerade motorsågar från USA och industritunga Tyskland, även Norge hade en export till Sverige. 

AB Bergborrmaskiner i Varberg var först ut med en Svensk enmansmotorsåg, Be-Bo. Sågen lanserades på marknaden runt 1949 och vägde ca 20kg - idag har vi betydligt lättare och smidigare sågar, t.ex Makita DUC302Z som endast väger 4,7 kg med driftkällan batteri. 

Säkerheten, var rädda om er själva och er omgivning, ta alltid det säkra framför det osäkra! Varje år skadas omkring tusen personer och ett tiotals personer avlider på grund av motorsågsrelaterade olyckor. Har du tagit ditt motorsågkörkort? Motorsågkörkortet delas in i nivåerna A-F. De största riskerna med motorsågsarbeten är så kallade "kast", ett kast uppstår när några av skärlänkarna fastnar, sker det på överdelen av svärdspetsen kan, med våldsam styrka, kastas uppåt/bakåt mot den sågande. Tänk på att det kan vara farligt att använda en motorsåg. Vi listar tre enkla och viktiga tips:

  1. Berätta för någon var du kommer att arbeta
  2. Parkera ditt fordon så att du snabbt kan lämna platsen
  3. Ha alltid med dig en mobiltelefon

Det finns ett par tekniker som gör ditt arbete både säkrare och enklare, vi listar det nedanför:

  1. Tumgreppet Ett stadigt grepp är av största vikt. Låt tummar och fingrar helt omsluta handtagen och håll vänsterhandens tumme under det främre handtaget för att minska kraften vid kast.
  2. Närkontakt Var inte rädd för sågen. Håll den nära kroppen för att uppnå balans och precision.
  3. Position Den optimala arbetspositionen är att stå med vänsterfoten framför den högra. Tänk även på att böja knäna och inte ryggen
  4. Stoppa kedjan Kedjan får aldrig rotera när du förflyttar dig till en annan plats.
  5. Säkerhetsavstånd Se till att det inte står någon inom tre meters avstånd när du använder motorsågen.

Se till att du har rätt kläder och utrustning för jobbet, du kan förhindra många skador genom att ha på dig rätt utrustning. T.ex OREGON Waipoua hjälm med både visir och kåpor, och Oregon skyddsbyxholk som är ett smidigt alternativ till sågskyddsbyxor för de som har varierande arbetsuppgifter och ibland behöver använda motorsågen.

  

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Alla priser visas inkl. moms

Handla
Information

Jämför produkterDu kan jämföra upp till 3 produkter