Lim & Fog

Shoppa runt bland vårat urval av lim och fogmassor. Allt ifrån akutlagningen till den varaktiga utomhusinfästningen löser du med dessa produkter. Ibland kan det finnas tillfällen då lim lämpar sig bättre än att borra, exempelvis i helkaklade miljöer eller tillfällen då tätskiktet kan riskeras att skadas.

Varumärke

Det går att dela in lim i tre olika huvudtyper beroende på deras funktion.

  • Torkande lim, lim som verkar genom att lösningsmedlet avdunstar
  • Smältlim, plaster som värms upp till flytande form och som efter avsvalning stelnar och fungerar som ett lim.
  • Härdande lim, lim som verkar genom att det reagerar kemiskt. Detta sker antingen under inflytande av ultraviolett ljus eller värme om det rör sig om enkomponentslim, eller med ett annat ämne, d.v.s. ett tvåkomponentlim

Superlim är produktnamnet (även Sekundlim och Snabblim) för enkomponentlim baserat på cyanoakrylat. Limmet är mycket lättflytande och härdar snabbt, särskilt då det ligger i ett tunt skikt mellan två sammanpressade ytor. Hållfastheten är hög, men förmågan att fylla ut ojämnheter i de sammanlimmade ytorna är dålig. Denna egenskap gör dock att en limfog mellan ytor med god passform blir nästan osynlig. Med hjälp av tillsatsämnen kan limmet både göras trögflytande och utfyllande. Superlim fäster bra på de flesta hårda material samt på vissa mjuka material, till exempel mellan fingrar.

Svetsning Vissa material kan sammanfogas genom påpensling av lösningsmedel, som löser upp själva materialet. Exempel på detta är plexiglas, som kan sammanfogas genom påpensling av isättika. Isättikan bidrar inte själv till sammanhållningen, utan sedan den avdunstat återstår bara en fullständigt homogen rymd av plexiglas. Egentligen är denna fogmetod inte limning i ordets definitionsmässiga betydelse, men i överförd bemärkelse kan man kalla metoden som ett slags (kall)svetsningsförfarande, även om man i dagligt tal kallar det för att "limma med isättika".

Tvåkomponentlim Limmet består av härdare och bas som förvaras i var sin behållare och som blandas i önskad mängd innan applicering. Oftast är båda komponenterna trögflytande vätskor eller geléer, men pulver+vätska förekommer också. Tvåkomponentlim kräver normalt sätt inte luft för att stelna då en kemisk reaktion inträffar mellan de ingående ämnena. Den tid ett tvåkomponentlim är användbart från blandningstillfället är något begränsad, och det hjälper inte att förvara blandat lim i ett slutet kärl för att förhindra härdning. Ett tvåkomponentlim som börjat härda kan inte "lösas" igen genom att tillsättning av lösningsmedel eller tillförsel av mer av någon av de ingående komponenterna.

Ska du lösa upp trälim kan det lösas upp med värme, till exempel med en hårtork, vilket gör limfogen mjuk och avtagningsbar.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Alla priser visas inkl. moms

Handla
Information

Jämför produkterDu kan jämföra upp till 3 produkter