Sågklinga från Bosch, Hikoki, Makita och fler!

För att göra ett bra snitt krävs en bra sågklinga. Det finns sågklingor i massvis av olika diametrar, olika antal tänder och även tjocklek.

Så vilken sågklinga ska man välja?

Du behöver rätt sågklinga som passar just din såg och för det snitt som du ska såga. När du ska göra fina snitt ska du ha fler tänder och när du tex. ska klyva något där snittet inte är lika viktigt kan man ha färre tänder. En mångtandad sågklinga med negativ tandvinkel är idealisk för fina kapningar i kap- & gersågen medans en fåtandad klinga med positiv tandvinkel, som dom flesta klingor har, är perfekt för klyvning.

Klingdiameter och håldiameter är två viktiga egenskaper för att sågklingan överhuvudtaget ska passa på din såg. Ofta kan sågklingorna ha adapterbrickor så dom passar flera olika sågar med olika håldiameter, läs mer om detta på den sågklingan du tittar på. 

Antal tänder

Håldiameter

Klingdiameter

Varumärke

Sågklingor för cirkelsåg och kap- & geringsåg

Ibland behöver du byta sågklinga på din cirkelsåg och kap- & gersåg. Då behöver du veta vilken sågklinga som passar just din såg och vad du vill såga i för material. Det finns sågklingor anpassade för de flesta material som trä, lister, metall, aluminium, laminat, rostfritt stål mm. Nästan alla sågklingor har idag tänder av hårdmetall, så dom håller väldigt länge. De kostar heller inte lika mycket så idag slipar man inte klingor i samma utsträckning som förr, man köper en ny. Vi har sågklingor från Bosch, Tamoline, Makita, Hikoki, Hitachi, Milwaukee m.fl.

Det som skiljer en dyrare sågklinga från en billigare är oftast kvalitén på legeringen. Tänderna är lite tjockare än själva bladet vilket gör att den inte nyper i materialet lika lätt. En sågklinga av bra kvalitet har en ytbeläggning på tänderna vars uppgift är att minska friktionen så att klingan inte blir lika varm. Ytbeläggningen skyddar även mot rostangrepp.

Val av sågklinga

När du ska välja sågklinga behöver du veta vilket material du ska såga i, men även hur många tänder du ska ha på klingan.

Sågklinga med få tänder (glestandad)

En sågklinga med få tänder (12-40 st) arbetar snabbt igenom material men lämnar grova snittytor och passar inte för fina snitt. Dock perfekt när man bygger stomme och sågar mycket reglar, som även ska klyvs ibland.

Sågklinga med medel många tänder (universalklinga)

En universalklinga kan man kalla en sågklinga som har 38 – 70 tänder beroende på klingdiameter, och det är en bra allroundklinga.

Sågklinga med många tänder (fintandad klinga för fina snitt)

En sågklinga med många tänder kallas för fintandad klinga och arbetar sig igenom material långsammare men ger fina snittytor. Dessa behövs när man behöver ha ett fint snitt och/eller sågar i hård material som ek, lister, laminat, hårdplast, faner mm. Ska man tex kapa eller klyva en ekbänkskiva rekommenderar vi en fintandad sågklinga. Även när man ska kapa en dörr och vill få ett fint snitt.

Sågklingans dimensioner beror på vilken såg den ska sitta på.

  • Klingdiameter. En sågklingas diameter är själva yttermåttet på hela bladet. En cirkelsåg brukar ha en sågklinga på 165 mm i klingdiameter, men det finns från 70 mm till 190 mm. Kolla vad just din såg ska ha för klingdiameter.
  • Håldiameter (klinghålsdiameter). Detta är måttet på själva mittenhålet i klingan och det är din såg spindelndiameter som avgör vilken håldiameter du ska köpa. Alltså där du fäster klingan på sågen. En del tillverkare skickar idag med adapterbrickor med sina sågklingor för att den ska passa flera sågar med olika klinghålsdiameter, tex. 16 mm, 20 mm och 30 mm.
  • Sågklingans tjoclek. Olika sågklingor är olika tjocka. En batteridriven cirkelsåg ska ha en tunnare sågklinga (1,6 mm) medans en nätansluten cirkelsåg oftast har tjockare sågklingor.

 

En uppsättning av bra sågklingor

Som ni märker finns det en del olika sågklingor att välja på beroende på maskin och vilket typ av arbete som ska utföras. Vi rekommenderar att man såg verktygsägare ser till att äga en uppsättning av bra sågklingor för olika arbeten. Tex. en sågklinga för grova snitt, en sågklinga för fina snitt och en universalklinga för trä och metall.

Sågklinga för metall

Universalklinga för trä och metall. Hårdmetallklingor slipade med växlande toppvinkel, platta på ovansidan och bakåtslipade tänder mellan -1 till -4 grader. Det innebär att du får jämna och exakta snitt och såga i både trä och metall.

Sågklinga för trä

Ska man grovsåga i trä, som vi berättade om tidigare, bör man ha en glestandad sågklinga och tandvinkeln är oftast 10-15°. Passar när man ska såga i mjukt eller färskt trä, tex. reglar, träfiberskivor, mjuk plast, tryckimpregnerat virke, brädor och klyvning av reglar och plank.
Ska man finsåga i trä bör man ha en fintandad klinga och tandvinkeln där är också oftast 10-15°. Klingan arbetar sig igenom materialet långsamt och ger fina snittytor. Passar utmärkt för hårdare material och material som kräver fina snittytor, tex. när man ska kapa eller klyva en bänkskiva, såg i faner, laminat, hårdplast eller lister. Även när man ska kapa en dörr och vill ha en fin snittyta ska man ha en fintandad sågklinga.

Sågklinga för aluminium

Sågklinga för aluminium. Aluminiumklingor har en speciell tandning, som har en negativ slipning (bakåtlutad). Dessa sågklingor är bra i aluminium, bly, koppar och plast. De är även vanliga i sågning av trä på vissa sågar, tex kap och geringssågar.

Sågklingor för stora skivor och tjocka plank

När man ska såga i stora skivor eller feta plank ska man ha en rejäl cirkelsåg och en glestandad sågklinga. De batteridrivna cirkelsågarna har blivit så bra så tom. min far som älskat den nätanslutna favoriten från Hitachi/Hikoki, idag kör den batteridrivna cirkelsågen DHS660 från Makita. Andra populära batteridrivna cirkelsågar listar vi här:

Med det sagt är har fortfarande den nätanslutna cirkelsågen sina fördelar. Den är effektiv med sin oavbrutna kraft som sladdmaskiner ger. Om man fortfarande föredrar eller nätansluten cirkelsåg rekommenderar vi klassikern Hikoki C6BU3. Det är en otroligt fin maskin som jag själv ägt i alla år. Min far brukar säga att man kan bygga ett helt hus med en sån här.

Sågklingor för fina snitt 

När man ställer höga krav på snittytan ska man tänka på att snittet blir finast på undersidan. Placera därför den viktiga ytan nedåt när du sågar. Man kan även använda sig av tejp för att skydda ytan något från att flisa sig, lägg då en tejprand på snitten som ska sågar och baksidan. En annan sak man kan göra är att ställa in sågdjupet så att endast någon millimeter av klingan tittar ut på andra sidan materialet när man sågar.

När ska man byta sin sågklinga?

En sågklinga slits olika beroende på kvalitet och användandet. Vi rekommenderar att man byter en sågklinga i tid, annars riskerar man dåligt resultat och sågen blir mindre effektiv. Byte av sågklinga är något man klarar av själv, kolla in vår youtubekanal om du är osäker så visar vi hur man gör.

Såga rakt. När man vill såga riktigt raka snitt är det bra använda sig av en styrskena som funkar med din cirkelsåg. Ibland har cirkelsågen frästa spår i anhållet för användning av skena och ibland behövs en adapter, som på tex. Makitas cirkelsågar. Styrskenor är ett bra verktyg som jag använt mycket själv. Dessa är smidiga att ta med sig, väger inte mycket och går oftast att seriekoppla så man kan göra långa snitt. Vi har styrskenor från Bosch, Hikoki, Hitachi och Makita.

Säkerhetstips när du använder en sågklinga

En cirkelsåg kan vara farlig. Används den inte på rätt sätt kan det få stora konsekvenser. Vi vill därför ge er några säkerhetstips:

  • Se alltid till att plocka undan sågen efter arbetet så inga barn kan komma åt den.
  • Använd alltid hörselskydd för att skydda öronen från hörselskador. Se vårt sortiment på hörselskydd.
  • Använd alltid skyddsglasögon. Det skyddar både mot finare damm från att gå rätt in i ögat, även mot större flisor som verkligen kan skada synen. Se vårt sortiment på skyddsglasögon.
  • Koppla på en byggdammsugare på cirkelsågen för att minska dammet i luften. Läs om olika dammklassningar och se vårt sortiment av grov- och byggdammsugare.
  • Det är viktigt att inte ha lösa delar som kan åka in och fastna i sågen, tex. tröjärmar, hängande hår eller andra delar av kläder.
  • Klingskyddet är en viktig säkerhetsdel på cirkelsågen. Om den går sönder eller börja bli dålig och inte fjädrar ut snabbt ska den bytas omgående. Kontakta oss för reservdelar så hjälper vi dig.
  • Ha inte ett ben eller annan kroppsdel direkt bakom sågen. När man sågar, oftast vid klyvning, kan en cirkelsåg nypa och kasta sig bakåt. Då vill man inte ha något där som klingan kan nudda. Dom flesta cirkelsågar har klyvskydd som skyddar lite mot detta, men många batteridrivna cirkelsågar har det inte.
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Alla priser visas inkl. moms

Handla
Information

Jämför produkterDu kan jämföra upp till 3 produkter