Motorsågskedjor från Oregon och Makita

Hur du väljer den bästa motorsågskedjan för dina behov

När du ska välja kedja till din motorsåg kan det kännas som att det finns en uppsjö att välja mellan. Egentligen handlar det mycket om personligt tycke och smak, dvs hur du vill att kedjan ska såga och till vilken sorts användning du ska ha den till samt hur erfaren du är. Vill du se vilja sågkedjor och sågsvärd som passar just din motorsåg kan du ta hjälp av Oregons tillbehörsväljare: Applikationsguide motorsågskedjor och svärd

Läs mer

Antal länkar

Kedjedelning

Spårbredd

Svärdlängd

Varumärke

 

Kedjedelning - Viktigt att veta när du väljer kedja till din motorsåg

Det viktigaste när du väljer kedja till motorsåg är att ta hänsyn till dess delning, antal drivlänkar och svärdets spårbredd. Oftast finns den här information angivet på motorsågens svärd. 

Drivlänksbredd - Vad är det och varför är det viktigt när du ska välja rätt kedja?

Drivlänksbredden är, som namnet antyder, bredden på drivlänken som åker i svärdets spår. Man måste ha rätt drivlänksbredd för att den ska passa på svärdet man använder. De vanligaste drivlänksbredderna är 1.1 mm, 1,3 mm, 1,5 mm och 1,6 mm. Även denna information hittar man oftast på svärdet och i sågens instruktionsbok. Köper man en motorsågskedja med för breda drivlänkar passar den inte i spåret och köper man en sågkedja med för tunna drivlänkar driver den för löst i svärdets spår, så detta är viktigt. 

Läs vår kedjeguide för att läsa mer om valet av sågkedja. 

Några grundläggande regler när du ska fila din motorsågskedja

När man sågar med motorsåg vill man alltid ha en vass kedja. Som tur är behöver man inte kasta sin kedja när den blivit slö, de går att slipa, eller fila som det också heter. För att kunna utföra arbetet behöver man riktiga verktyg anpassade för just slipning av motorsågskedjor. 

Det första man behöver göra är att införskaffa en rundfil, en flatfil samt en filmall och ett par bra arbetshandskar. Det kan också vara bra att köpa hem ett hjälpmedel som håller motorsågen still medan man slipar, tex ett skruvstäd eller svärdshållare. 

När man slipar ner tänder behöver man även slipa ner ryttarna då tänderna hela tiden blir lägre och lägre och ryttarna måste följa med. Detta moment är näst intill omöjligt utan genomföra på ett bra sätt utan en filmall. I mallen finns det två olika hål du kan slipa efter som gör att kedjan anpassas efter virket du ska jobba med. Filarna blir tillslut slöa och blanka och då är det dags att byta ut dom. 

Markera den första tanden som du börjar med så att du slipar alla tänder lika mycket. 

Svärdet måste också ombesörjas då det slits i takt med slitna kedjor. När en sliten kedja arbetar på svärdet skapas så kallade grader, eller kanter, som måste slipas bort. Detta gör man enklast med en flatfil. Man bör också vända på svärdet med jämna mellanrum så det slits jämnt på båda sidor och när svärdet blir för slitet är det dags att köpa nytt. 

Så hur ofta ska man slipa sin motorsågskedja?

Det är svårt att ge ett exakt svar på detta eftersom motorsågar används olika mycket och till olika arbeten, men om man använder sin motorsåg mycket kan man behöva slipa kedjan varje gång man tankar bränsle. 

Har du sågat emot någonting, tex. en sten eller bergsknall, ska sågkedjan alltid slipas. Slipa hellre för ofta än för sällan!

När är det dags att byta motorsågskedjan?

När den längsta skärtanden på ens kedja är kortare än 4 mm är det verkligen dags att byta ut kedjan. Är kedjan sprucken eller det minsta skadan ska den bytas tidigare än så. 

Varför ska man använda klyvkedja?

När man klyver trä sågar man i fibrernas riktning och då behövs en klyvkedja som är speciellt anpassad till det. En klyvkedja har ofta en skärvinkel på 5-10° jämfört mot det mer tradionella 30°. Klyvkedjor har även en särskild fabriksslipning för att effektivare skära längs fibrerna med ett snyggt resultat. 

Motorsågskedjor till din motorsåg ifrån Branschledande Oregon. Vi har motorsågskedjor från hobby-nivå upp till absolut proffs-nivå.

Välj rätt filsats för att fila och slipning av din motorsågskedja

När man ska slipa sin motorkedja gäller det att köpa rätt fil eller filsats för den kedjan man har. Rundfilen måste ha rätt diamater och de flesta kedjor ska ha en 4,8 mm fil, men är du osäker så kollar du oss så hjälper vi dig hitta rätt. Kontakta vår kundtjänst här.

 

Viktigt att smörja och spänna din motorsågskedja

 

Det är viktigt att underhålla din motorsågskedja. Bristfällig smörjning är en stor orsak till förtida slitage så vi rekommenderar att man kontrollerar och fyller på kedjeolja varje gång man tankar bränsle. För att kontrollera att smörjningen fungerar startar man motorsågen, håller sågen över en stubbe med nosen lätt lutad neråt och varvar upp motorn. Om kedjesmörningen fungerar ska en oljerand lämnas kvar på stubben. 

 

En motorsågskedja ska vara korrekt spänd. En för löst spänd sågkedja kan hoppa av svärdet och skada dig och motorsågen och en alltför hårt spänd kedja kan orsaka onödigt slitage på svärdet.

 

Så hur spänner man en sågkedja rätt?

Låt alltid sågkedjan svalna innan du ska utföra en justering av kedjespänningen, eftersom den krymper när den svalnar. En rätt spänd kedja ska inte hänga under svärdet. Kedjan är rätt spänd när kedjan är i kontakt med svärdets undersida och man enkelt kan dra runt den för hand. 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Alla priser visas inkl. moms

Handla
Information

Jämför produkterDu kan jämföra upp till 3 produkter