Svets

Olika svetstyper och vad används dom till?

TIG

Mångsidigt svetsverktyg. Ger svetsfogar som är snygga och håller hög kvalitet

MAG/MAG

Snabb metod med låg inlärningströskel. Används tillsammans med skyddsgas eller flusstråd

MMA

Låg investeringströskel, okänsligt för väder och vind och klarar kraftiga material

Svetstyp

Varumärke

TIG svets

TIG är en svetsmetod. Vad somär speciellt med TIG-svetsning är att elektroden inte förbrukas. Elektroden är oftast gjord av en typ av legering med bl.a. volfram och ofta zirkonium. För att få en svets tillsätts material i form av svetstråd.

Ljusbågen värmer upp materialet och processen skyddas av en skyddsgas, till exempel argon eller helium. För svetsning av aluminium används växelström (AC), för svetsning av kolstål, rostfritt och koppar används likström (DC). TIG-svetsning ger estetiskt finare samt högre kvalitet på svetsfogarna men tar lite längre tid än t.ex. MMA eller MIG/MAG

MIG/MAG svets

MIG- eller MAG-svetsning bygger på att en trådelektrod eller rörelektrod kontinuerligt matas med en mekanisk drivanordning, fram till ett "pistolhandtag". När ljusbågen etablerats smälts elektroden kontinuerligt i en skyddsgas som undantränger skadlig atmosfär. Detta för att skydda smältpoolen från att oxidera under smältfasen.

Vid MIG-svetsning, Metal Inert Gas, är det vanligast förekommande med argon som skyddsgas, men även helium förekommer i blandning med argon.

Vid MAG-svetsning, Metal Active Gas, används vanligen Argon med en inblandning av koldioxid (2-25%) vanligen kallad blandgas som skyddsgas. I vissa fall förekommer det även en mindre inblandning av Oxygen (syrgas) i argon, vilket kan hjälpa till att bränna ut restkol i smältan då låg kolhalt eftersträvas, men det kan också bidra till att skapa stabila föreningar med exempelvis svavel, aluminium och kisel. Ren koldioxid som skyddsgas vid MAG-svetsning är inte lika allmänt förekommande numera i Sverige, men används i väldigt stor utsträckning i högproduktiv och krävande svetsning på grund av gynnsamma egenskaper kombinerat med lättillgängligt och låg kostnad i jämförelse med ädelgas.

MMA svets (Pinnsvets)

Metallbågsvetsning, MMA (Manual Metal Arc), kallas även pinnsvetsning eller bågsvetsning. Metoden går ut på att en ljusbåge tänds mellan den belagda elektroden (pinnen) och arbetsstycket genom en elektrisk kortslutning. Vid kortslutningen frigörs energi och ett bågplasma bildas som får kärntråden att smälta av i droppform. Höljet smälter därefter och följer med i droppövergången och bildar en skyddande slagg. Det skyddande slaggtäcket har till huvudsaklig uppgift att skydda svetssmältan (smältpoolen) från att reagera eller oxidera i atmosfären då den befinner sig i smältfas, men har även till uppgift att forma svetssmältan och hålla den på plats. Slaggen tas bort med hjälp av hammare och stålborste

Invertersvets

Invertsvets är egentligen ingen egen svetstyp utan ett sätt för svetsmaskinen att omvandla spänning. Invertersvetsar kan vara av typen TIG, MIG/MAG eller MMA. Invertersvetsen har med sin elektroniska IGBT-teknik fördelen att den är mindre och något mer effektiv i spänningsomvandlingen än en transformatorsvets.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Alla priser visas inkl. moms

Handla
Information

Jämför produkterDu kan jämföra upp till 3 produkter