Så vattnar du din gräsmatta

Så vattnar du din gräsmatta

 

En vacker, grön och frodig gräsmatta skänker så genuint mycket glädje. Härligt att leka, gå och titta på och förhöjer hela intrycket av ens hem. Men hur får man då till en riktigt fin och trevlig gräsmatta egentligen? Här är Maskinvaruhusets tips om hur du vattnar gräsmattan på bästa sätt. Det är viktigt att vattna på rätt sätt för att få en grön och frisk gräsmatta. Men först och främst: klipp gräsmattan regelbundet, du kan till och med klippa den väldigt ofta utan att den far illa. Det är tvärtom så att flitig klippning gynnar grästillväxten. Ett par gånger i veckan brukar anses vara lagom vid normal väderlek. Försök att variera klippningen – omväxling är bra för din gräsmatta.

 

En uttorkad gräsmatta kan bli brun och skör och till och med dö. För mycket vatten trycker å andra sidan ut luften ur jorden och gräset får mister sitt syre, vilket gör att det kan ruttna. Hemligheten bakom en snygg gräsmatta är att hålla den "lagom" vattnad, hela tiden. Du får bäst resultat om du balanserar din vattning - vattna rikligt men inte för ofta. Dessutom klarar man ogräsproblemet bättre. I jorden finns alltid ett förråd av ogräsfrön, som bara väntar på de rätta tillfällena för att gro.

Gult gräs & Tecken på uttorkning

Gul gräsmatta – hur får jag den grön igen? Om din gräsmatta ser gul, torr och sliten ut beror det förmodligen på för lite vatten eller på grund av för låg klippning, man ska nämligen inte klippa ner gräsmattan mer än en tredjedel av dess totala höjd. En sliten gul gräsmatta har ofta ett grunt rotsystem och en tjock rotmassa som gör att syre och vatten har svårt att tränga igenom. En svagt grön färg är oftast ett tecken på näringsbrist. Exempel på uttorkning:

  • Löven skrynklar ihop sig och skrumpnar
  • Dina fotavtryck kvarstår längre i gräset
  • Gräset skiftar färg till ljusgrönt och sedan gulnar

När är det bäst att vattna?

Under den varma sommaren är det viktigt att vattna gräset om det blir längre torrperioder. Vattna hellre sällan och mycket än ofta och lite. Tidigt på morgonen är den bästa tiden att vattna de flesta gräsmattor. Vattna gärna på morgonen eller kvällen så avdunstar inte lika mycket av vattnet som vid bevattning dagtid. Gräset har hela dagen på sig att torka och vattnet avdunstar inte direkt eftersom solen inte har hunnit värma upp gräsmattan.

Fördelen att vattna på kvällen är att det inte dunstar en massa vatten, om det är soligt och varmt. Liknande effekt får man om man vattnar på morgonen. Det man bör vara försiktig med om man vattnar i strålande sol, är att det kan komma vatten på växtenrna - då kan det lätt bli brännskador av att solen som lyser igenom vattendropparna.

Hur ofta och hur mycket?

Om det inte regnar bör gräsmattan vattnas två gånger i veckan, med 10 till 15 millimeter varje gång. Ett tips är om du använder en spridare, ställ en burk med raka sidor (Glasspaket bigpack) en bit från denna. När det är 2,5 cm vatten i burken kan du flytta spridaren och burken. Kontrollera efter vattning hur djupt jorden är fuktad. Den bör vara fuktig ned till 10-15 cm.

Sprinkler är det lättaste sättet att vattna stora ytor i trädgården. De ger vatten i olika former, inklusive ytor som är runda eller rektangulära. Hozelocks sprinkler har utformats för alla trädgårdsstorlekar och täcker upp till 450 m² för de största trädgårdarna. De kan även justeras om endast en viss del av trädgården behöver vattnas, till exempel de blomsterland som får mest sol.

 

 

Justerbara vattendrivna spridare som svänger fram och tillbaka och ger jämn täckning.  Spridaren kan bevattna en rektangel eller en del av en rektangel. Det är enkelt att justera bevattningsmönstret. Perfekt för gräsmattor och uppvuxna växter. Spridaren är oftast monterad på en stabil släde som ger stabilitet på en gräsmatta eller en kantrabatt. Den har en extremt tillförlitlig vattendriven växeldrivmotor som fungerar med alla vattentryck. 

 2019-06-11

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Alla priser visas inkl. moms

Handla
Information

Jämför produkterDu kan jämföra upp till 3 produkter