Vilken borr till betong?

Hammarborr, eller betongborr som det ofta kallas, Är ett borr utformat för att borra i hårda material så som betong, sten, berg och murverk med hjälp av en borrhammare, som är en borrmaskin med en kombination av slag och rotation. För att använda ett betonborr fullt ut krävs det att du använder en borrmaskin med slagfunktion, t.ex. en borrhammare.

Vad för olika borr finns det?

Ofta delar man upp dessa borr utifrån vilket fäste de använder och därmed vilken borrmaskin borret passar i. De vanligaste typerna av borr är då: SDS-plus, SDS-max & borr med rakt skaft. Vi tänkte gå igenom dessa typer och förklara skillnaden.

SDS-plus är det mindre fästet av dom två SDS typerna och kan enbart användas på borrhammare & kombihammare med samma fäste. Dessa borr passar sig för hål med en diamater på 3 mm – 32 mm. De vanligaste diametrarna inom SDS-plus borr är 5 mm, 5,5 mm, 8 mm, 10 mm och 12 mm.

SDS-max är det större fästet av dom två olika typer av hammarborr. Dessa kan i tur enbart användas på borrhammare & kombihammare med SDS-max fäste. Med dessa borr gör man hål på mellan 12 mm – 52 mm. Dom vanligaste diametrarna här är 18 mm, 20 mm, 25 mm, 30 mm och 32 mm.  

Ett borr med rakt skaft används i porösare material än betong så som tegel, leca, lättbetong och murblock. Med dessa borr vill man helst inte göra större hål än 8 – 10 mm.

Vilken borr till brunplugg?

Brunplugg är 8 mm i diameter. Man använder sig alltså av en SDS-plus 8 mm borr och en hammarborr för att göra hål för dessa. Brunplugg är en plastplugg som funnits och sett likadan ut länge. Det är ett populärt val av proffsen och hemmafixaren för upphängning av tyngre grejer så som hyllor och tyngre tavlor på betongväggar.

Vilken borr till rödplugg?

Rödplugg är en mindre plastplugg där man använder sig av en SDS-plus 5,5 mm borr för att göra hålet. Även den här pluggen är populär bland byggarna och hemmafixarna. Används för upphängning av tavlor och mindre tunga saker på betongvägg.

Vilken borr använder man till kakel?

När man borrar i kakel använder man antingen en glas- & kakelborr eller en diamantborr.

En kakelborr är formad för att minska risken för sprickor. Det är viktigt att vara försiktig och inte använda sig av en borrmaskin med slag, så som borrhammare eller slagborrmaskin. Använd här din skruvdragare.

Ska man borra i extra hårda kakelplattor kan man använda sig av en diamantborr. Dessa är dyrare men klarar som sagt hårdare material, tex: granitkeramik och porslinsklinker. Dom fungerar så klart väldigt bra till vanligt mjukare kakel också.

Här kan ni hitta våra borrar för kakel & klinker.

Vilken borr använder man till berg & sten?

Till sten och berg kan man använda sig av en hammarborr eller bergborrkrona. Äger man en bra borrhammare med SDS-plus fäste och inte ska borra större hål än 20 mm kan man testa med det, men ska man göra hål från 20 mm och uppåt i hård sten rekommenderar vi en tyngre borrhammare med SDS-max fäste och SDS-max borr.

Borrkronor för berg används på rena bergborrmaskiner och är vanligare för dom som gör väldigt många och större hål, tex: vid större bergspräckningar eller bergsprängningar. En bergborrkrona är dyr men håller länge och kräver en helt annan typ av borrmaskin än dom vanliga borrhammarna.

Så gör du när du ska borra i sten

Sten är ett svårt material att borra i. Det kan variera kraftigt i hårdhet, så det är viktigt att du använder rätt borrmaskin för jobbet. Först och främst behöver man en borrmaskin med slag, dvs. en borrhammare.

Om du borrar i mjuk sten, t.ex. kalksten, kan du använda en vanlig borrkrona. För hårdare stenar, som man nästan alltid stöter på, behöver man ett diamantborr.

Följ dessa enkla steg:

1. Bestäm vilken diameter på hålet du vill göra och välj lämplig borr. Det är viktigt att maskinen du ska använda klarar av att borra den valda diamatern i berg och sten. Rådfråga oss om du är osäker.

2. Sätt in borret i borrhammaren och se till att det klickat i.

3. Placera borrspetsen mot stenens yta och starta borrmaskinen.

4.Tryck lätt på maskinen för att hålla den på plats.

5. Tänk på att inte lägga för stort tryck på maskinen då varken borr eller borrhammare håller på det.

6. Fortsätt borra tills önskat djup har uppnåtts.

7. Dra tillbaka borret ur hålet och rengör allt skräp från hålet med en dammsugare eller tryckluft.

Borra i hård sten

Du kommer att behöva en borrhammare då en vanlig slagborrmaskin inte räcker.

När du borrar i hård sten ska du se till att du har borrar som är gjorda för materialet. Om de inte klarar av det kommer det vara helt omöjligt att borra ditt hål.

Nyckeln är att ha kvalitetsutrustning så att det vid arbete med hårda material som granit eller marmor inte blir några problem senare i processen.

Använd en hammarborrmaskin med rätt infästning för att bryta igenom hårda material. Se till att du har en som kan passa dina specifika behov, t.ex. ett SDS+ eller SDS-max kompatibelt chuckhuvud för den här typen av arbetsstycke och materialkombination.

Borra i mjuk sten

För mjukare stenar kan du använda en vanlig slagborrmaskin. Se till att borren är utrustad med en hårdmetallspets. Denna typ av borrkrona är utformad för att borra genom material som: kalksten, sandsten och skiffer. Men tänk på att detta är inte den vanliga stenen folk har på sina villatomter.

Vilken borrmaskin ska jag använda för betongborrning?

Valet av betongborr styrs som sagt av vilken maskin du har. Har du ingen maskin ännu så väljer du en maskin utifrån dina behov. Generellt kan man säga att en slagborrmaskin med vanlig chuck för borr med rakt skaft egentligen bara lämpar sig för mer porösa material så som tegel, leca och lättbetong.

Ska du borra i betong eller sten är det absolut en SDS+ eller SDS Max maskin vi rekommenderar.

För hål mellan 3 och 20 mm i betong och sten är SDS+ det smidigaste valet. För hål större än 20 mm kan den extra slagkraften och vikten i en SDS-Max borrhammare vara riktigt trevlig!

Vilken tillverkare är bäst för SDS+ och SDS Max borr?

Ska du borra några enstaka hål i armerad betong eller berg, ja då rekommenderar vi inte att du spenderar uppemot 1500 kr för borret. Välj istället t.ex. de extremt prisvärda SDS+ och SDS max borr från finska Tamoline som vi säljer under varumärket Tamo. Dessa 4-skärsborrar har en sådan kvalitet att dem gör betydligt dyrare konkurrenter nervösa. Vi har flertalet byggfirmor som enbart använder sig av TAMO-borr i deras verksamhet.

Ställer du väldigt höga krav på effektivitet och livslängd kan det vara värt att snegla mot våra premiumborr ifrån Bosch Professional och Milwaukee. Vi har borr med 2 skär och med 4 skär i utförande med SDS-plus fäste och SDS-max fäste.

Har du en relativt lätt maskin i förhållande till håldiametern som du ska borra kan det vara en bra idé att titta på ett 2-skärsborr. Annars tenderar 4-skärsborren borra med större precision, högre hastighet och längre livslängd än de 2-skäriga borren.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Alla priser visas inkl. moms

Handla
Information

Jämför produkterDu kan jämföra upp till 3 produkter